Levekår i byer
Årets tema er "Levekår i Byer", basert på en Norsk offentlig utredning (NOU) fra fire år siden. Seminaret vil utforske viktige samfunnsutfordringer knyttet til bolig, byutvikling, utdanning og velferdspolitikk, samt individuelle faktorer som lavinntekt og tilknytning til arbeidsmarkedet. Målet er å øke forståelsen for levekårsutfordringer i bydelen og identifisere ressurser og behov for å skape et bedre liv for innbyggerne.
KVELDSPROGRAM // Holmlia Kulturhavn
Tradisjonen tro samarbeider vi med Holmlia Kulturhavn for å få til en kulturell avslutning på seminaret. I år som tidligere runder vi av med å lytte til lokale stjerner mens vi nyter en forfriskning og prater om alt vi har blitt inspirert av og hva vi skal gjøre for lokalsamfunnet når vi går på jobb eller ut i nærmiljøet i morgen tidlig.
https://www.holmliakulturhavn.no/om-oss
Takk for nå ved holmlia kulturhavn
Holmlia Kulturhavn har raskt blitt en legende i nærmiljøet. Lenge har de holdt hus i Senteret og hostet en rekke kulturarrangementer. Nå ser de etter et nytt hjem, men i kveld har vi skaffet en scene.!En liten smakebit på kveldsprogrammet kommer nå! For dere som vil bli igjen på Holmlia for mer er det lurt å få i seg litt ordentlig mat også. Vi kan friste med både sushi (https://www.holmliasenter.no/butikker-og-tjenester/osike), burger (https://www.holmliasenter.no/butikker-og-tjenester/jonk ) og indisk ( https://spicyvibes.no ) innen 2 minutters gangavstand fra Forandringshuset.
“Hva om veien til krim er mangel på penger?” // En live podcast
Ingvild Stjernen Tisløv har en samtale med Jamshid Rashidi, som er ungdomsarbeider ved Deichman Holmlia, forsker Sveinung Sandberg, professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi, ildsjel og ungdomsarbeider Mona Moalin og lokal ungdom om hvordan det oppleves når voksne snakker om ungdom i bydelen som kriminelle. Vi kommer inn på hvem som får uttale seg, og hva det gjør med samfunnets forståelse av “hva som er problemet”. Vi snakker også om hvordan dette påvirker løsningene som foreslås fra politisk hold, og ikke minst konsekvensene dette kan få for ungdommens identitet og tillit.
Nyskaping i søndre // MER INNOVASJON OG SAMFUNNSUTVIKLING
Det finnes masse krefter og nyskaping som skjer i Søndre Nordstrand, men vi kan få til enda mer! Pådriv Oslo og Søndre Unlimited er i gang med et ambisiøst samarbeidsprosjekt som skal gjøre det enklere å sette nye idéer ut i verden, og skape løsninger og arbeidsplasser. Helle Rødahl og Thomas Berman forteller om hvordan vi sammen kan gjøre Søndre Nordstrand til et kraftsenter for innovasjon og lokal samfunnsutvikling!
Nabolagstrategier // Kjenner vi oss igjen?
Familieterapeut Hanna Øiestad Damskaug , som har lang erfaring fra hjemmebasert og nærmiljøorientert familiearbeid, fasiliterer en samtale mellom forsker Ingar Brattbakk og foreldre og ungdom fra bydelen. Her representert ved Safiya Wardere (Psykologistudent og ansatt ved Forandringshuset) og Cato B. Ellingsen (pappa fra Søndre og politiker). Kan de kjenne seg igjen i det Brattbakk beskriver om foreldres nærmiljøstrategier? Hva ser de som fordeler og ulemper ved disse strategiene? Hva tror de om hvordan dette ser ut andre steder?
Foreldres nabolagsstrategier i levekårsutsatte områder // Foredrag
Ingar Brattbakk har forsket på nabolagsstrategier, her forteller han om ulike tilnærminger foreldre har når de oppdrar barn i et område med store sosiale utfordringer. Han har identifisert tre hovedstrategier; “danne”, “styrke” og “skjerme”.
Innlegg fra Ungdomskonferansen
Ungdomsrådet deler sine satsningsområder for neste periode.
LUNSJ // NB! Vi flytter oss fra biblioteket til rett over veien - Forandringshuset byr på varm lunsj og god atmosfære
Lunsj på Forandringshuset! Vi samler unge og eldre deltakere og snakker om det vi har blitt opptatt av i løpet av dagen, mens vi spiser skikkelig digg mat fra Forandringshusets legendariske PK og hans medhjelpere.
ikke bygg et åsted! // Kriminalitetsforebygging i byutvikling og arkitektur
UNG-data-undersøkelsen for 2024 viser en økning i kriminell atferd hos unge. Politiinspektør Christina T. Rooth mener utbyggere må ta sin del av ansvaret når lovbruddene blir flere i enkelte områder. Hun skal snakke om hva det er lurt å ta hensyn til når nye bo-områder skal etableres, og hva vi absolutt ikke bør gjøre.
Hvordan overkomme egne stereotypier? // Praksiseksempel fra bydel Søndre Nordstrand
Kulturpsykolog Cecilie Kolflaath Larsen lar oss erfare hvor krevende det kan være å se forbi egne stereotypier, og snakker med Rozerin Fredriksen Herki (ung ildsjel oppvokst i bydelen og nå leder i Holmlia Kulturhavn), Hans Magnus fra forebyggende politi og Fatemeh fra MEMOX AS for å høre hvilke erfaringer de har med å utsettes for fordommer og å skape dialog. Forsker Monika Rosten deler også innsikt fra sitt prosjekt om kriminalitetsforebygging i bydelen. Hva er viktig for å bygge tillit? Og hvordan tar man grep når det er umulig å se hverandre bak alle fordommene?
Tillit og anerkjennelse i ulikhetssamfunnet // Foredrag
Forsker ved NOVA, Oslo Met, Jørn Ljunggren forteller om hva som påvirker befolkningens tillit til viktige samfunnsinstitusjoner. Hvor like er vi egentlig i Norge når det kommer til tillit? Hva handler det om at noen ikke stoler på helsevesen, barnevern eller nav? Og er det alltid negativt med mistillit til systemet?
Områdeløftet // hvordan bygge et samfunn ut fra folks ønsker, behov og ressurser?
Oslo sør-satsingen jobber tett på innbyggerne i Søndre Nordstrand. Prosjektledere fra områdeløftet forteller om sine metoder, og viser hvordan nabolagets ressurser og mangfold har resultert i en kulinarisk reise mellom to permer.
Hvem har ansvar for å skape et godt nærmiljø? // En samtale om boforhold
Hvordan legger fysisk utforming til rette for trygge bomiljøer og godt naboskap, og hvem har ansvaret for å skape et godt nærmiljø?
Vi har samlet OBOS, Bydelsutvalgets leder Ola Mannsåker, byråd for byutvikling James Stove Lorentzen, politisjef John Roger Lund og Elin Borrud ved NMBU til en samtale om dette viktige temaet.
Levekår i byer // Introduksjon
Ingar Brattbakk, forsker ved Oslo Met gir en introduksjon av rapporten “levekår i byer”, som viser den røde tråden i årets seminarprogram.
Velkommen
Ingvild Stjernen Tisløv åpner seminaret sammen med HKH Kronprinsregenten. Alle reiser seg når Kronprinsregenten ankommer, ledsaget av Ordføreren i Oslo og BU-leder.
Registrering og morgenkaffe
Oppmøte på Deichman Holmlia, Holmlia senter vei 16, 1255 Oslo
På grunn av sikkerhetsgrunner må alle deltakere være registrert og på plass i konferanselokalet senest 8.55, så vær ute i god tid!